pedicure - manicure - wellness - Angela Leutscher

Diabetische voet

Aandacht voor de voeten en goede voetverzorging is erg belangrijk bij Diabetes patiënten. U kunt namelijk te maken krijgen met de vervelende gevolgen van Diabetes. Eén van de meest voorkomende complicaties is de Diabetische voet.

De Diabetische voet is o.a. te herkennen aan droge voeten, minder gevoel in de voeten, tintelingen of pijn, vaak koude voeten, wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten.

Diabetische voeten zijn vaak extra kwetsbaar doordat:

  • de bloedsomloop in benevoeten kan verminderen
  • het gevoel in de voeten kan verminderen of geheel uitvallen
  • er standafwijkingen aan voeten kunnen ontstaan
  • door de slechte doorbloeding zijn de nagels en huid extra vatbaar voor een schimmelaandoening
  • de wondjes die moeilijk genezen kunnen een infectie veroorzaken

Door regelmatig een Medisch Pedicure te bezoeken is er controle over uw voeten wat mogelijk ernstige gevolgen kan voorkomen. Drukplaatsen, wondjes, standafwijkingen en verkleuringen aan huid en nagels zullen sneller opgemerkt worden. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Tevens kan ik u adviserend doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Naast de voetbehandeling geef ik adviezen over de verzorging van de voeten en de keuze van de schoenen.

Screening van potentiële risicovoeten gaat in mijn praktijk op de volgende manier:

  • Ik maak blauwdrukken van beide voeten, in stand en indien mogelijk ook als de cliënt loopt. Na het analyseren van de blauwdrukken kan ik eventuele standafwijkingen en overbelasting van de voet in kaart brengen.
  • Daarna test ik of het gevoel nog goed aanwezig is. Met behulp van een monofilament en een stemvork wordt deze test uitgevoerd.
  • Ook test ik of de doorbloeding voldoende aanwezig is/nog goed is. Ik kijk naar de kleur van de voeten en naar de temperatuur.
  • Daarnaast voer ik een schoenonderzoek uit om te bekijken of deze passend is voor uw voeten.

Al deze gegevens worden verwerkt en in een kort verslag samengevat voor evt. uw huisarts en/of diabetes verpleegkundige.

Zijn er complicaties waarvan ik denk dat u daar eerder mee naar de huisarts moet, dan hoort u dat uiteraard meteen en krijgt u een verwijsbrief mee. Het onderzoek gebeurd zonder pijn te veroorzaken.

Vergoeding:
Als u als Diabetespatiënt door mij laat behandelen dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding (tegemoetkoming) van de behandelingskosten. Meer informatie vindt u op www.diabetesfonds.nl of informeert u bij uw zorgverzekeraar.

IMG_4005-1_bewerkt-1